fbpx
Loading. Please wait...

Концепция и идея във фотографията

Концепция и идея във фотографията. Споделям с вас една статия, която написах за Добрич Онлайн. Ето го и текстът със снимки.

Ако възприемаме фотографията като изкуство, като начин за творческата личност да изрази себе си, то неминуемо стигаме и до въпроса за идеята и концепцията на конкретното произведение. Концептуалната фотография е жанр, в който всеки творчески настроен фотограф желае да се развива. Но реално погледнато концепцията е част от всеки фотографски проект или репортаж. Ако заснемем например типична циганска сватба в отдалечен край и младоженецът е местният кметски наместник и ние публикуваме снимките в местния вестник, то значи сме снимали репортаж. Ако самите младоженци са ни наели да заснемем сватбата им, то това ще е типична сватбена фотография. Но ако заснемем няколко такива сватби с характерните им обичаи и ги опишем подробно в някое чуждестранно списание, то фотографиите ни ще са вече документални. Фотографът ще е един и същ и фотографиите до голяма степен ще си приличат, но това, което ги различава е концепцията – съвкупността от идеята на автора и аудиторията, към която е насочил произведението си.
Принципно концепцията (от латински: conceptio — разбиране за/на системата) e структуриран начин за разбиране, обяснение, тълкуване на даден обект, явление или процес, т.е. основна (отправна) гледна точка към въпроса, съдържаща водещата същностна идея за разкриването на системата. Като фотографи-творци ние винаги влагаме нещо от себе си, от своята концепция за света във фотографиите си. Независимо дали снимаме за себе си или за клиент, ние винаги пречупваме света през своята призма и оставяме характерен почерк. Голяма част от фотографите-любители снимащи за собствено удоволствие, смятат, че професионалната фотография е твърде комерсиална и е едва ли не унизително да снимаш по поръчка на някой друг. Наскоро един познат сподели, че за него сватбената фотография е “чалгата” на фотографията. Доскоро аз също бях на подобно мнение. Но когато започнеш да го правиш, да се срещаш с клиенти, да слушаш идеите им, да споделяш своите и заедно да създадете концепция за нещо красиво, разбираш, че ако ти самият си творчески настроен, работата с хора може само да разширява мирогледа ти и да ти помага да се развиваш, но в никакъв случай не те ограничава. Всеки нов проект е предизвикателство, което провокира креативността. Аз например винаги имам заложен стремеж към приказното, към романтичното, към някаква съвършена идилия. Затова подготовката ми за сесии включва освен подготовка на техника, и на един багажник с аксесоари. В сесията, която споделям този път, отново наблягам на приказното – чрез аксесоарите, излъчването и постобработката. Създадохме няколко образа на Ледена кралица, Изкушена принцеса и Изкусителка. Приятно и вдъхновяващо гледане!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Проверка дали си бот? :-) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts